cherins

Uppdrag Granskning

Kategori: Allmänt

Publicerade för några dagar sedan en krönika på www.ajour.se med anledning av Uppdrag Granskning som sändes den 16 maj 2012.I flera dagar har jag och många muslimer i Sverige med mig gått omkring med en klump i magen. Det handlar naturligtvis om gårdagens avsnitt av Uppdrag granskning. Med en dold kamera visar Uppdrag granskning hur flera imamer yttrar sig på sätt som strider mot svensk lag. Man avråder kvinnor från att polisanmäla män som slår dem, ger en version när man vet att kameran är på och en annan när man inte vet om att den finns där.

Låt mig först, klart och tydligt, säga att jag tycker det är fruktansvärt att det finns människor som tycker kvinnor ska stå ut med att bli utsatta för övergrepp av deras makar. Punkt. Jag mår dåligt av tanken att det finns utsatta kvinnor som vänt sig till moskén, den plats där jag och många med mig finner frid och ro, som fått till svar att de ska ha tålamod med övergrepp. Jag tycker det är bra och viktigt att det blottläggs att det finns den här sortens värderingar i våra moskéer.

Men rätt ska också vara rätt. Uppdrag granskning hävdade att de intervjuat tio imamer. Av de som intervjuades var det dock mig veterligen bara imamen från Göteborg som arbetar som imam. ”Imamen” från Malmö var en egyptisk gästimam som inte ens bor i Sverige. ”Imamen” från Uppsala har aldrig varit imam i Uppsala moské och tillhör dessutom en väldigt liten förgrening. Ytterst få av världens muslimer bekänner sig till den. Alla de moskéer som besöktes har officiella imamer. Det var inte dessa som intervjuades i gårdagens Uppdrag granskning.

Spelar det någon roll då? För de stackars kvinnor som fått förödande råd spelar det inte någon större roll. Skadan är redan skedd. Men för alla oss andra troende muslimer som finner en fristad i moskéerna, som känner förtroende för våra imamer, för oss spelar det roll.

Det spelar roll för oss, om du som utomstående får bilden av att dessa mäns åsikter, som de framställdes i Uppdrag granskning är en del av islam. Att vi nöjer oss med att bli representerade av personer som tycker det är okej att slå och våldta sin fru. Det spelar särskilt stor roll när Uppdrag granskning väljer att inleda reportaget med att påpeka att moskéer får bidrag. Och att moskéer över huvud taget får tillstånd av politiker att byggas. Som att lösningen på kvinnomisshandeln låg i att begränsa antalet moskéer. Jo, det spelar roll.

För två år sedan kom en ung kvinna blåslagen till Uppsala moské. Hon berättar att hennes man gjort henne illa, men hon vill inte polisanmäla. Vi kunde inte tvinga henne att anmäla men tog henne till en jurist för konsultation och fotograferade alla hennes skador och dokumenterade det hon berättade. När hon förra året vågade anmäla var moskéns dokumentation ett av de bevis som fällde mannen i rätten. Mannen dömdes till 2,5 fängelse och 275.000 kr i skadestånd. Det är också en sanning. Men den sanningen är inte intressant för Uppdrag granskning.

Kommentarer

 • Louise Pettersson säger:

  Intressant information. Hur ofta har en svensk kyrka gjort motsvarande?

  2012-05-19 | 12:26:37
  Bloggadress: http://www.twitter.com/Nattbibliotek
 • 4everfine säger:

  Cherin, du är fantastisk och beundransvärd. Och klok.

  2012-05-19 | 13:22:18
  Bloggadress: http://twitter.com/4everfine
 • enligt O säger:

  Håller med dig. Att kvinnor blir ombedda att stå ut med misshandel är vansinne. Att visa den bild av en religion som passar ens syfte är lika illa. Att bekämpa åsikter som visades måste ändå ses som det viktigaste. Oavsett religion.

  2012-05-19 | 15:46:38
  Bloggadress: http://www.enligto.se
 • Britt säger:

  Det gäller att kritiskt granska dem som kritiskt granskar!

  2012-05-20 | 14:37:01
  Bloggadress: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/
 • Josef Pozarski säger:

  att tala (skriva) ar billigt. ga ut pa gator o torg o protestera mot valdet inom muslimska kretsar. helst ta Mona Sahlin for sallskap.;))

  2012-07-07 | 11:01:02
 • mia säger:

  cherin, uppdatering!!!!!! :)

  2012-07-16 | 00:07:43
 • Daniel säger:

  Hej Cherin!

  Jag heter Daniel Wernstedt, skriver f.n. mitt examensarbete på juristprogrammet i Uppsala. Jag har startat en seminarieserie i samarbete med studierådet om orsaker till att man läser juridik för de som tvivlar på framtiden som jurist och känner sig stressade av programmet. Du kan läsa mer om seminarieserien på http://www.facebook.com/events/319784341462961/?suggestsessionid=7393950061357519694

  Till varje seminarium kommer jag ha en verksam jurist som berättar om sitt yrke, men framförallt varför man har valt just det yrket, varför man valt att läsa juridik m.m.

  Jag är jätteintresserad av att ha med dig som en verksam jurist! Maila mig om du är intresserad, vi kör igång serien igen i februari, så jättebra om du kan höra av dig i god tid innan dess.

  PS ursäkta att jag hör av mig i detta kommentatorsfält, men hittade ingen annanstans där jag kan nå dig. :) (och orkade i ärlighetens namn inte leta så mycket)

  2013-01-07 | 01:53:55
 • Rania samir säger:

  Tyvärr! Trodde alltid på friheten o demokrati i den vackra Sverige. Men när man kommer till verkligheten så teorin ligger långt fr verkligheten o vågen som representerar rättvisan ser med olika ögon när du ä muslim eller inte! Denna uppdrag o förföljning ä en ex o när man ä ute i verkligheten så syns det tydligt o klart att människor vägas med olika värde beroende på ursprung.

  2013-06-28 | 20:07:05
 • Anonym säger:

  ". ”Imamen” från Malmö var en egyptisk gästimam som inte ens bor i Sverige. ”Imamen” från Uppsala har aldrig varit imam i Uppsala moské och tillhör dessutom en väldigt liten förgrening. Ytterst få av världens muslimer bekänner sig till den. Alla de moskéer som besöktes har officiella imamer."

  Detta tydliggör det faktum att religion är av ondo. Sjuka människor som tror på sagor och försöker utöva makt. Vad spelar det för roll vilket land den sk "Imanen" kommer ifrån? En styggelse som ska utrotas från den här planeten.

  2013-08-25 | 05:19:27

Kommentera inlägget här: