cherins

Utvisningen av Jean Kabuidibuidi

Kategori: Allmänt

Den kongolesiske pastorn Jean Kabuidibuidi hämtades tidigare under kvällen av polis från förvaret i Flen. Pastorn sökte asyl i Sverige efter att i hårda predikningar i hemlandet anklagat regimen i det hårt krigsdrabbade Kongo för att begå övergrepp mot befolkningen.

Detta är fjärde gången som polisen försöker utvisa Kabuidibuidi som har tre barn födda i Sverige. Den 18 oktober 2011 skulle Kabuidibuidi utvisas för första gången. Polisen ställde dock in utvisningen men hänvisning till att ”omständigheterna i Kongo förändrats”. Ett nytt utvisningsförsök gjordes dock igen redan den 23 oktober 2011. Även denna utvisning tvingades avbrytas då piloten vägrade lyfta planet så länge Kabuidibuidi satt ombord. Den 15 november 2011 görs ett nytt försök att utvisa pastorn. Under ett stort polispådrag med över 30 inblandade poliser sätts Kabuidibuidi på ett flyg med destination Kongo. Flygplanet fick dock inte landningstillstånd i Kongo och pastorn återförs därför till förvaret i Flen.

Kabuidibuidi har nu suttit i förvar i över 130 dagar i väntan på utvisning. Aktivister runt om i Sverige mobiliserar sig under kvällen för att försöka hindra utvisningen av pastor Kabuidibuidi. Aktivisterna har dock stött på svårigheter då inte ens Kabuidibuidis ombud Claes Strömvall, fått veta från vilken flygplats utvisningen som väntas ske under kvällen, skall äga rum.

Fortlöpande information om utvisningen och aktionen för att stoppa utvisningen av Kabuidibuidi finner du på aktivisten Jonas Bergströms blogg samt under taggen #blockad på Twitter. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: