cherins

Niqab och rånarluvor - same same?

Kategori: Allmänt

Folk brukar ju älska att lyssna på alla radioprogram där lyssnarna får ringa in och uttrycka sina åsikter. Omftast kan man skratta gott åt alla virrpannor som ringer in och lättar på hjärtat. Ibland, men inte ofta är det dock inte den som ringer in vars dumhet man förundras över, utan programledarens.

En kvinna ringde i tisdags  in till programmet ”Ring P1” för att försvara kvinnans rätt till att bära niqab. Programledaren Tomas Tengby ställer följande fråga till henne:

”Tycker du att det skulle vara mysigt och möta någon som gick omkring i en rånarmask?”

När kvinnan säger att man inte kan jämföra på det här sättet så svarar han:

”Jo fast egentligen skulle man kunna jämföra för det är ju också ett plagg, ett plagg som har på sig när det är väldigt kallt ute och som skyddar ansiktet och hur kul är det att möta en servitör med den på sig”

Virrigt blir det när man lyssnar på Tomas Tengby. Först försöker han få det till att alla som bär niqab är förtryckta, sedan jämför han dem med rånande servitörer. Jag antar att en av de mest förtryckta grupperna i vårt samhälle idag är just alla dessa servitörer som extraknäcker som rånare.


...

Bilden på Tomas Tengby är lånad från sr.se

Kommentarer

 • Sonja Ljungborg säger:

  Bra poäng Cherin, den sista meningen alltså. Jag vill verkligen att man ska få klä sig i de kläder man vill. Inte heller ska man bli nekad att bära ett plagg för att man är man eller kvinna. Om män vill ha samma rätt som kvinnor att klä sig i niqab, alltså heltäckande slöja som även täcker ansiktet vad säger du då?

  Vi glömmer lätt att det är kvinnor som endast bär niqab. Alltså inte män, den delen av befolkningen som statistiken övertygande berättar står för mest våld, våldtäkter och mord.  I Sverige har män samma rätt till att bära niqab som kvinnor. Jag har själv skrivit en novell om detta, hur män använder sig av niqab för att försvåra vittnens styrka i vid ett rån eller överfall till exempel.  Det är ett enkelt knep om man vill problematisera; vänd på könsordningen eller de faktorer som man eftersträvar att lyfta eller dölja.  De människor som kommer från andra länder där kvinnorna bär niqab, har de några "regler"?

  Var bör de bära den, inom vilka tider och klockslag, på vilka platser? Speciella färger eller tecken?

  Om jag till exempel skulle bära niqab skulle säkert många reagera och misstänka att jag inte är en muslimsk kvinna. Berätta gärna hur.

  2012-01-21 | 14:28:37
 • Hanin säger:

  Att ett religöst plagg ska likställas med ett plagg som är förknippat med brott... Man blir så ledsen när man läser om vad muslimer ska behöva utstå. Och jag tror inte ens at Tomas själv inser vad han bidrar till med såna argument.

  2012-01-21 | 18:36:00
  Bloggadress: http://langtanomhetshonung.blogspot.com
 • Sonja Ljungborg säger:

  Hanin, du skriver att ett religiöst klädesplagg inte kan förknippas med ett kriminellt beteende. Vad du lever för i en värld men visst kan det? Jag har sett många människor utföra kriminella handlingar samtidigt som de bär religiösa plagg. Nu talar jag inte om någon speciell religion.

  En fråga som följer, när vi diskuterar det här; vad är ett religiöst plagg?

  2012-01-22 | 19:27:21
 • Sonja säger:

  Tengby är kanske emot förtryckta människor. De är ett dåligt samvete. Vår orättvisa politik i Sverige kan ta sig i uttryck just på det här sättet. Tengbys far var en moderatpolitiker, så han har det inte lätt gossen.  Samtidigt kanske Tengby vill problematisera och inte göra saker enklare än de egentligen är. Alltså, hur många har inte skadats och dött där någon har ett religiöst plagg på sig?  Nu kommer min följdfråga; vad är ett religiöst plagg?

  2012-01-22 | 19:36:29
 • brittmarie eriksson säger:

  Jag bodde i Jordanien i början av 90-talet. Då var niqab inte särskilt vanligt. Den användes mest av västerländska konvertiter, tonåringar i protest mot sekulariserade föräldrar och intellektuella. När flyktingar från Irak anlände var man ganska misstänksam mot att så många av dem bar niqab och dessutom i helsvart som också var ovanligt i Jordanien.

  Jag blev varnad för att öppna dörren om någon med niqab ringde på eftersom ett antal rån utförts av män under niqaben. (Eftersom mina grannar var palestinier och jordanier så var samtliga rånare antingen irakier eller egyptier :) )

  Jag är beredd att ta strid för att alla ska få klä sej som man vill och niqaben är inte lika med en rånarluva men niqab-bärarna får nog räkna med att bli ifrågasatta i en kultur där man ser varandra i ögonen och tar i hand som tecken på ömsesidig respekt.

  2012-01-22 | 20:03:30
 • treehugger säger:

  Åååå Cherin, ÄNTLIGEN hittar jag denna blogg!!!! Var trogen läsare av den gamla och sörjde när den 'försvann'. Det var då på tiden att jag fann denna!!! Keep up the MARVELLOUS work, du inspirerar och upprör och glädjer och hihihi jag blir fnissig för det är så fint att jag hittat hit. Ha det bäst, sköt om dig och familjen! Stor kram!

  2012-01-24 | 23:39:57
 • Anni säger:

  Härligt att se dig tillbaka på en blogg! :) Har varit in då och då och kollat er gamla blogg och nu ÄNTLIGEN har jag hittat hit! Fortsätt med det fantastiska jobb du gör, inspirerande och glädjande, men samtidigt ett uppvaknande om hur det verkligen är i Sverige idag.  Tack för en bra blogg!

  2012-01-25 | 16:04:56
  Bloggadress: http://anisita.blogg.se/
 • Cherin säger:

  Anni och treehugger.  Ni gör mig såå glad. Välkomna!

  2012-01-26 | 23:49:58
  Bloggadress: http://cherins.blogg.se/
 • Britt säger:

  Tids nog kanske vi inte är så rädda för muslimer. Kämpa på där Cherin. Upplys oss. Endast de okunniga är rädda.

  2012-01-28 | 21:05:03
  Bloggadress: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/
 • Hanna säger:

  "...Virrigt blir det när man lyssnar på Tomas Tengby. Först försöker han få det till att alla som bär niqab är förtryckta..."

  - Om du kan bortse från lilla Sverige så lever miljontals muslimska kvinnor i islamistiska länder under ett hemskt förtryck. Sharia-lagarna tvingar kvinnor till underkastelse, se bara på Afghanistan, Saudiarabien och Iran. Fängelserna är överfulla med kvinnor som blivit våldtagna och som hellre väljer att sitta i fängelse än att gifta sig med våltäktsmannen.

  Tänk på alla dina systrar ute i världen som lever i ett rent helvete pga hederskulturen. (läs Amnestys rapporter om internationell kvinnorätt) Sluta klaga på Sverige och svenskarna. Du får allt av det här samhället. Utbildning, demokrati och frihet. Var tacksam istället. Passar det inte kan du flytta till ett islamistiskt land med Sharia-lagar.

  2012-01-31 | 10:23:11

Kommentera inlägget här: